|
|
Met de handheld GPS, blocnotes en Google Maps op de telefoon (handig!) lopen we in de zinderende hitte langs de randen van het gebied, waar mogelijk proberen we waardevolle bomen en cactussen te markeren, nemen we hoogtemetingen en inventariseren we aanwezige flora en fauna. We kijken naar zichtlijnen en bebouwingsranden. Het is niet ongevaarlijk: er komen schorpioenen voor in het gebied en we komen met name in de wijk Noord Salina gevaarlijke zwerf- en waakhonden tegen. Regelmatig vluchten we dan weer de auto in! We beginnen al een beetje thuis te raken in het inheemse bomensortiment: de Wabi, Divi Divi, Brazielboom, Lantana, Yatu, Melocactus, schijfcactus en Cadushy: we komen ze allemaal tegen in ons gebied, net als de blauw blauw leguaan, de Iguana (die griezelige grote), vlinders en prachtige lora's (papagaaien), troepiaalvogels en prikichi (parkieten). Lora's komen alleen op Bonaire voor: ze zijn dus endemisch. In 2009 zijn er 475geteld; ons plangebied maakt deel uit van hun habitat.
|
De schaduwzeilen op de
'court'/binnenplein zijn cool........
overblijven wordt een vakantie-achtige ervaring!
|
We bezoeken en passant de zojuist geopende RGB-school ontworpen door architectenbureau Jacobs op Bonaire: de bovenbouw van de Havo/Atheneum die er tot voor kort niet was op het eiland. Veel van de kinderen van 'onze' basisscholen (Papa Cornes en De Pelikaan) vervolgen hun weg op deze school. De Nederlandse directeur die toevallig aanwezig is laat ons trots het nieuwe gebouw zien. De kinderen hebben deze week vakantie omdat het Regattaweek is. Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor de 300 leerlingen van de school een enorme verbetering is.
De koningin, die volgende week het eiland bezoekt, zal de school helaas niet openen zo vertelt de directeur spijtig. De buitenruimte is vrijwel 100% stenig (beton en betonklinkers): geld voor groen was er helaas niet meer (waar horen wij dit vaker....) . Twee cactussen overleefden echter de bulldozerattack.......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten